Haiku poezija

Društvo za organizovanje kulturno-rekreativnih aktivnosti i negovanje japanske kulture – Aikido društvo „ Jovica Stanojević“ “.

Za sve zainteresovane  dodatne informacije putem el. pošte  dojo.harukaze@gmail.com

 

[spoiler title=”Pročitajte više o Haiku poeziji” open=”0″ style=”1″]

HAIKU je kratka pesnička forma, poreklom iz srednjevekovnog Japana. Tradicionalni haiku se sastoji od  tri stiha sa 5 slogova u prvom, 7 u drugom i 5 u trećem stihu.

Za razliku od tradicionalnog haikua, moderni haiku može imati i više ili manje od 17 slogova. Obično se u prvom stihu daje slika, u drugom radnja, a u trećem zakljucak. Ali ovo pravilo ne treba baš potpuno kruto shvatiti. Medjutim  nije svaka pesma od 3 stiha i 17 slogova haiku, jer razne lirske pesme od tri stiha, aforizmi i slične kratke forme nisu isto što i haiku.

Osnova haikua je “haiku trenutak”, tj. pesnikov doživljaj odredjenog dogadjaja, iz koga je on potpuno isključen, pojavljuje se kao posmatrač, a ne kao učesnik.  Jedna od osnovnih karakteristika haikua je kigo, koji predstavlja ključnu ili sezonsku reč, vremensku ili neku drugu preciznu odrednicu dešavanja haiku trenutka. Pored kigoa, tradicionalni haiku bi trebao da poseduje još nekoliko bitnih elemenata: kiredji (pauzu nakon prvog, u drugom ili nakon drugog stiha, kojim se odvajaju slika i radnja od zaključka), madjiri.

Haiku je u Srbiju, odnosno bivšu Jugoslaviju, donet zahvaljujući Milošu Crnjanskom i Desanki Maksimović. Od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka pojavljuje se veliki broj haiku pesnika koji dobijaju i značajne medjunarodne nagrade.

[/spoiler] [spoiler title=”Kako pisati Haiku?” open=”0″ style=”1″]

1.Sadašnjost je suština haiku doživljaja. Stoga nikako ne dopusti da ti promakne upravo ovaj sadašnji tren.

2. Upamti da je priroda utočiste haiku.  (Imaj pri ruci beležnicu u koju ispisuješ svoje zapiske o vlastitom haiku iskustvu.)

3. Budno posmatraj predmete iz prirode… Razotkrićeš neviđena čuda.

4. Postani jedno s prirodom. Dopusti onome o čemu pišeš da se kroz tebe izrazi i ostvari svu punoću svoje životnosti. Ono o čemu pišeš , i  “to si ti”.

5. O svojim zapisima o prirodi razmišljaj u osami i miru. Neka oni budu osnova tvojih haiku pesama.

6. Svaku pojedinu reč odaberi s posebnom pažnjom. Koristi samo one reči koje jasno odražavaju tvoja osećanja.

7. Koristi prezent kao glagolsko vreme.

8. pronadji reč koja odredjuje godišnje doba, mesto ili određeno doba dana, kako bi pesma dobila dodatnu dimenziju.

9. Koristi isključivo običan, svakodnevni jezik.

10. Pokušaj da poštuješ tradicionalnu formu haiku.

11. Naglas pročitaj svaki zapisani stih, kako bi se uverio u prirodnost njegovog zvuka.

12. Imaj na umu to da je ŽIVOTNOST, a ne lepota, istinsko obeležje haiku.

13. Ne podleži nejasnim aluzijama: istinski je haiku intuitivan, a ne apstraktan ili intelektualan.

14. Istraj na radu  na svakoj pojedinoj pesmi sve dok ona ne iskaže verno ono sto drugima želiš preneti.

15. Seti se toga da je haiku prst koji ukazuje na Mesec, i ukoliko je ruka na kojoj se nalazi urešena draguljima, vise ne vidimo ono sto nam želi pokazati.

16. Krajnjom budnošću oplemeni svoja čula, a svoj duh odgajaj u zazenu ili u nekom drugom srodnom vidu usredsređujuće meditacije. Zen – haiku nazor trebao bi nalikovati bistroj površini planinskog jezera: tek onda kada je bez ikakve vlastite misli, u stanju je ogledati i Mesec, i prelet ptice nad sobom…[/spoiler]

Oprobajte se i Vi u pisanju haiku poezije

Vaše radove možete poslati putem forme koja se nalazi ispod ovog teksta ili putem e-mail dojo.harukaze@gmail.com a oni će  biti objavljeni na našoj web stranici.

[spoiler title=”Pošaljite svoj Haiku.” open=”0″ style=”2″]

Vaše ime i prezime (Obavezno)

Vaš E-mail (Obavezno)

Naziv pesme

Tekst

Unesite zbir

[/spoiler]

Najlepših 30 haiku, prema mišljenju posetilaca web stranice www.dojoharukaze.org će biti pročitane tokom Haiku-večeri, a tri najinteresantnije prema mišljenju prisutnih te večeri biće nagradjane.

[button link=”http://www.dojoharukaze.org/category/haiku-radovi/” color=”#088A4B” size=”3″ style=”1″ dark=”0″ square=”0″ target=”self”]PROČITAJTE RADOVE[/button]

Share this article

This entry was posted in Haiku, Radionice i seminari. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − eight =